Председник Српског атлетског савеза (САС) Веселин Јевросимовић свечано је отворио најдужу Трим стазу у Србији која се налази на Фрушкој гори!

Стаза је дугачка 5.5 километара, грађена је од природних материјала, и оно што је свакако најспецифичније јесте чињеница да приликом изградње стазе није посечено ниједно дрво.

– Испред САС желим све да вас поздравим и да вам се захвалим што сте дошли на отварање најдуже Трим стазе у Србији. Пројекат је кренуо пре годину и по дана, а идеја је настала тако што смо имали доста захтева да направимо једну добру трим стазу за тркаче. Доста смо размишљали и схватили да је Фрушка гора идеална локација. Обратио сам се градоначелнуку Новог Сада Милошу Вучевићу са идејом и он је рекао да је то сјајно за све наше грађане.

– Цели пројекат је почео септембра прошле године. Стаза је требало да буде 5 км, али је изашла на 5,5. Зато што смо на самом лицу места морали да препројектујемо целу стазу а да ниједно дрво не буде посечено. Успели смо да вратимо тркачки покрет овој планини. А тај покрет је највећи у Србији тренутно. Тркачима желим што боље време, победник ће истовремено бити и први рекордер – рекао је Јевросимовић на отварању на ком је присуствовао и поменути градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Церемонија отварања Трим стазе “Иришки венац” почела је у 10.45 минута, а присутнима се најпре обратио директор Националног парка “Фрушка гора” Радослав Крунић.

– Велико ми је задовољство што сам овде. Волим Фрушку гору и често је посећујем. Хвала САС на идеји да на најстрајем националном парку издрадимо трим стазу. Хвала Граду Новом Саду у градоначелнику Милошу Вучевићу који нам је од првог дана био подршка. Радили смо у тешким временским условима, али смо успели да завршимо стазу са првим лепим данима. Велико хвала свима вама који сте овде са нама јер ћемо кроз трку која је планирана и званично отворити стазу.

Затим се присутнима обратио и Огњен Цветићанин испред Града Новог Сада, који је недуго затим заједно са Јевросимовићем пресекао врпцу.

– Драги пријатељи, веома сам поносан и срећан што смо данас богатији за још један спортски садржај. Овде се данас отвара најдужа трим стаза у Србији. Нови Сад има и равницу и реку и планину, а ево сада има и најдужу стазу. Ово је за све љубитеље природе из целог света, јер имамо услове да се овде одржавају разна такмичења у планинском трчању и кросу. Хвала САС и свима вама који сте учествововали.

Након говора званица, од 11 часова је уследио почетак 1. крос трке “Иришки венац” којој је и званично пуштена у оптицај најдужа Трим стаза у Србији.

У категорији дама најбржа на 5,5 километара била је Александра Костадиновић из Сремске Митровице, док је у конкуренцији мушкараца први кроз циљ прошао Филип Станковић из Београда.

Вреди поменути и то да су промотери отварања Трим стазе били прослављени српски кошаркаш Жељко Ребрача и некадашњи фудбалски репрезентативац, уједно и бивши играч Црвене звезде Никола Лазетић.
извор и фото: sas.org.rs