На финалној вечери 30. поетског конкурса „Десанка Максимовић” за најбољу песничку збирку ученика средњих школа, 16. маја 2022, у свечаној сали Ваљевске гимназије, учествовало је чак троје ђака Карловачке гимназије – матуранткиња Данијела Миленковић, ученик трећег разреда Душан Слијепчевић и Јована Анђелић, ученица првог разреда.

Они су били међу петнаесторо најбољих, чије је поетске рукописе између 49 песничких збирки, изабрао жири у саставу: академик Матија Бећковић, песник, др Душко Бабић, управник Српске књижевне задруге и др Вера Ваш, професорка књижевности.

Свих петнаест финалиста из Бањалуке, Рожаја, Бруса, Новог Сада, Сремских Карловаца, Пожеге, Београда и Стокхолма представило се публици читањем своје поезије, а за најбољег жири је прогласио Миомира Милосавца, ученика Гимназије Светозар Марковић из Новог Сада. Учеснице и учесници, као и њихови професори награђени су и уручене су им дипломе 30. конкурса.

Уочи финалне вечери одржана је промоција књиге прошлогодишњег лауреата, „Песме“, чији је аутор Константин Филиповић, тада ученик треће године Ваљевске гимназије, а од јесенас матурант Карловачке гимназије. О збирци су говориле ваљевске гимназијалке, а аутор је прочитао неколико песама из своје прве књиге. Честитамо Константину!

Константин, Данијела, Душан и Јована провели су дивно овај мајски дан у Ваљеву и Бранковини са вршњацима, домаћинима и својим професоркама књижевности – Сандром Урбан, Љиљаном Малетин Војводић и Мајом Стокин.
извор и фото: Карловачка гимназија