Највећи спортски догађај који је организован икада на нашим просторима је Светско дворанско првенство у атлетици, које се одржава у Београду од 18. до 20. марта. У Арени је овог јутра започето тродневно такмичење, а данас у 17:00 и свечано је отворено.

Камере и светла рефлектора биле су уперене ка једном од најмоћнијих вокала у овом делу Европе, Јелени Томашевић, која је добила ту част да, у име домаћина светског шампионата, изведе химну Србије.

На отварању су свечано говорили: председник Светске атлетике лорд Себастијан Коу, председник Српског атлетског савеза Веселин Јевросимовић и председник Локалног организационог комитета Слободан Бранковић.

Први човек Српског атлетског савеза одржао је уводни говор током церемоније отварања првенства.

– Уважени представници Светске атлетске федерације, званичници, цењени гости и пријатељи, поздрављам вас испред Савеза и у наше име. Ово је признање не само за атлетику, него и Београд и Србију, који долазе у фокус јавности, част је бити домаћин, а чињеница да смо најмања земља која је организовала такмичење је доказ какав реноме имамо. Гледаћемо светске рекордере и олимпијске шампионе, а раме уз раме ће се борити и наши најбољи атлетичари.

– Испуњен сам поносом што смо атлетику вратили на стазе славе, што смо уз помоћ државе изградили инфраструктуру и што је то дало резултате које сада имамо. Атлетика је комплексан спорт, радили смо најбоље што смо могли, не би било резултата без наших талентованих атлетичара, њихови резултати су нас поставили на мапу света. Као човек који је део своје енергије дао атлетици, поносан сам на све што смо урадили. Еворпско дворанско првенство и Светско дворанско првенство су некада биле ствари о којима смо могли да маштамо, сада је то стварност. Желим да се захвалим председнику Вућичу, Министарству омладине и спорта, Олимпијском комитету и спонзорима.

– Надам се да ћете уживати гледајући надметање и да ће наши атлетићари показати да су у самом врху. Спортска борилишта треба да буду једина борилишта где ће се водити борбе. Упућујем молбу свима, да виде сав бесмисао ратних сукоба, а борбе препусте спортистима. Хвала – поручио је Веселин Јевросимовић.

Слободан Бранковић се захвалио председнику Светске атлетике на указаном поверењу због којег смо добили организацију овако великог такмичења, као и целом тиму и волонтерима који су заједничким снагама радили на припреми истог.
извор и фото: sas.org.rs