Међународни филмски фестивал – ФЕСТ у овој години слави своје јубиларно 50. издање, и биће одржан од 25. фебруара до 6. марта 2022. године у Београду, у продукцији Центра београдских фестивала. Слоган представљен на визуелном решењу овогодишењег фестивала, који гласи „Нови храбри свет“, игра је речима у односу на слоган првог ФЕСТ-а, одржаног 1971. године, који је гласио „Храбри нови свет”.

Публици нашег највећег филмског фестивала ће у оквиру програма бити понуђено преко 80 премијерних филмова у различитим програмским селекцијама, а пројекције ће бити приређене у 12 биоскопских сала широм Београда.

Овогодишњи ФЕСТ ће приказати велики број филмова из читавог света, међу којима је прегршт оних чија ће фестивалска пројекција бити јединствена прилика да се погледају на великом платну.
Међу ауторима чији се филмови приказују на 50. ФЕСТ-у су: Педро Алмодовар, Меги Џиленхал, Дарио Арђенто, Пол Шрејдер, Паоло Ђеновезе, Пол Томас Андерсон, Гаспар Ное, Жак Одијар, Душан Милић, Урсула Мејер, Нани Морети, Франсоа Озон, Стефан Арсенијевић, Одри Диван, Милош Пушић, браћа Диноченцо, Кенет Брана и многи други стари знанци и нови ствараоци по чијим ћемо филмовима памтити ову сезону.

Велико је задовољство што ће на ФЕСТ-у бити приказани филмови који су прошле године освојили главне награде на два најзначајнија светска фестивала – у Кану и Венецији: филм ТИТАН, редитељке Жулије Дукорно, добитник је Златне палме у Кану, док је филм ДОГАЂАЈ, редитељке Одри Диван, освојио награду Златни лав за најбољи филм на 78. Филмском фестивал у Венецији.

На отварању 50. ФЕСТ-а  25. фебруара у Комбанк дворани, биће приказан филм “Страхиња Бановић”, редитеља Стефана Арсенијевића. На ФЕСТ-у ће бити приказани филмови који су освојили главне награде на два најзначајнијиа светска фестивала у Кану и Венецији прошле године – филм ТИТАН, редитељке  Жулије Дукорно, добитник је Златне палме у Кану, и филм ДОГАЂАЈ, редитељке Одри Диван, који је освојио награду Златни лав за најбољи филм на 78. Филмском фестивалу у Венецији.

Затварање 50. ФЕСТ, биће обележено концертом Симфонијског оркестра РТС који ће изводити музику из чувених филмских хитова као што су Ратови звезда, Индијана Џонс, Супермен, Хари Потер и других које је компоновао један од највећих композитора филмске музике нашег доба, Џон Вилијамс.

Програм постФЕСТум као сјајна прилика за оне који нису стигли да погледају филмове које су желели током фестивала, биће ове године одржан у трајању од 7 дана.

Улазнице за ФЕСТ у продаји су од 4. фебруара на благајнама дворана у којима се филмови приказују, као и онлине на линку  ОВДЕ.
Програм 50. ФЕСТ-а можете погледати и преузети на линку  ОВДЕ