Предстојећег викенда од 11. до 13. септембра на спортском аеродрому у Трстенику ће се одржати други по реду „Бланик куп“, такмичење у прецизном слетању једрилицама.

Организатор Аероклуб „Трстеник“ ће угостити око 20 заљубљеника у овај спорт, а такмичење ће се одржати у две категорије – професионална (такмичари са важећом такмичарском и пилотском дозволом и лекарским уверењем) и аматерска (такмичари са завршеном  основном једриличарском обуком и важећим лекарским уверењем).

Према програму манифестације за петак 11. септембар је планиран тренинг, у суботу 12. септембра је такмичарски дан и увече проглашење победника, а у недељу 13. септембра након дружења пилоти напуштају аеродром. Такмичење ће се одржати у складу са препорукама Владе Републике Србије и уз поштовање превентивних мера заштите и спречавања ширења коронавируса Covid-19.

Иначе, једриличари АК „Трстеник“ су се недавно одлично показали на 15. Бланик купу одржаном крајем августа месеца у Приједору на аеродорму Урије. На овом такмичењу у прецизном слетању једрилицом клуб су представљали Слободан Ђуровић, Дејан Сарић и Алекса Младеновић, од којих је Слободан Ђуровић заузео друго место у појединачној конкуренцији, а у екипном пласману су освојили прво место.

Пилоти једрилица су ове године имали државно првенство у јулу месецу у Новом Саду, а „Бланик куп“ у Трстенику је одлична прилика да се опет окупе на спортским аеродромима у Србији, нарочито на трстеничком аеродрому који још од свог настанка негује традицију спортског ваздухопловства и представља праву ризницу ваздухопловаца који су нашли свој пут у различитим ваздухопловним спортовима и ваздухопловним професијама.